Hieronder vind je een overzicht van onze activiteiten. Kun je niet bij een sessie aanwezig zijn? Binnen een week kun je de opname en de presentatie(s) terugvinden op een van onze themapagina’s.

Leerlab: Warmteprogramma – Klaar voor de start

Startdatum: 27 mei 2024
Einddatum: 31 december 2024
Gehele dag evenement
Locatie: N.t.b.: zoveel mogelijk ‘live’ bij deelnemende gemeenten
Doelgroep: Noord-Hollandse gemeenteambtenaren die zich willen voorbereiden op het opstellen of extern uitvragen van het warmteprogramma
Leerlab

Is ook jouw gemeente in 2025 ook toe aan een herziening van de Transitievisie Warmte? Wil je weten wat je moet doen om een duidelijk warmteprogramma op te stellen en hoe je je goed kunt voorbereiden op komende wet- en regelgeving? Na het afronden van dit leerlab weet je wat er nodig is voor een warmteprogramma, waarmee je sturing kunt geven aan de warmtetransitie.

Via het leerlab Warmteprogramma brengen we met elkaar in kaart welke informatie je als gemeente nodig hebt voor het warmteprogramma, wat er nodig is van jullie interne organisatie en welke keuzes vooraf gemaakt moeten worden. Zo kunnen gemeenten goed voorbereid een warmteprogramma opstellen dat richting geeft en de gevraagde duidelijkheid biedt. Een voortvarende start is extra relevant met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen die al starten in 2026.

Digitale training: Stress-sensitieve gesprekstechnieken

Datum: 29 mei 2024
Tijd: 09:30 - 11:30
Locatie: Online
Doelgroep: Beleidsmakers en projectleiders energiearmoede organisaties die energiecoaches en -fiksers leveren
Radiator

Armoede is een bron van chronische stress. In veel huishoudens komt daar ook nog eens de chronische stress van zorgen over o.a. een slechte gezondheid, schulden en werkloosheid bij. Chronische stress leidt tot een dynamiek waarin mensen met de dag gaan leven, een hyperfocus krijgen op problemen, informatie minder goed kunnen verwerken en wantrouwender worden.

Tijdens deze training laat Peter zien hoe de principes van stress-sensitief werken toepast in een bewonersgesprek. Hoe voorkom je dat je bij een initiële ‘nee’ teveel gaat doordrukken? Hoe blijf je tóch in contact en kom je erachter wat de bewoner écht bezighoudt? Zodat je van daaruit mogelijkheden ziet om de bewoner te doen inzien dat jouw hulp tóch interessant is.

Lunchsessie: Uit de klimaatspagaat: hoe komen we van willen naar doen? – Actienetwerk GasTerug

Datum: 29 mei 2024
Tijd: 12:00 - 14:00
Locatie: Provinciekantoor Noord-Holland, Houtplein 33, Haarlem
Doelgroep: Iedereen die betrokken is bij duurzaamheidsinitiatieven in Noord-Holland en Flevoland
Uit de klimaatspagaat.png

Een unieke kans om in kleine setting in gesprek te gaan met gedragswetenschapper Reint Jan Renes. Veel van de duurzame doelstellingen stuiten op praktische belemmeringen bij de uitvoering. De ambitie is er, maar de vertaalslag naar concrete actie blijft een uitdaging.

 

Dit kun je verwachten:

  • Een interactieve sessie met dr. Reint Jan Renes, die zijn diepgaande kennis over duurzame gedragsverandering zal delen.
  • De mogelijkheid om ervaringen uit te wisselen over de uitdagingen bij het implementeren van energiebesparende initiatieven binnen jouw gemeente(n).
  • Een discussie over mogelijke knelpunten en de identificatie van gemeenschappelijke thema’s die wellicht aanleiding geven tot verdere actie of onderzoek
  • Netwerken met duurzaamheidcollega’s uit Noord-Holland en Flevoland

Webinar: Effectief samenwerken met een coöperatief warmte-initiatief

Datum: 30 mei 2024
Tijd: 12:00 - 13:00
Locatie: Online
Doelgroep: Beleidsmakers energietransitie, projectleiders duurzaamheid en andere geïnteresseerde professionals en betrokkenen vanuit lokale energie-initiatieven
Warmtenet
Foto: Nuon/Jorrit Lousberg

Lokale initiatieven en energiegemeenschappen kunnen een belangrijke rol spelen in de warmtetransitie. Zowél bij energiebesparing als bij de overstap naar duurzaam verwarmen.

Gemeenten zoeken in hun regierol vaak naar manieren om effectief samen te werken met lokale initiatiefnemers. Hoe geef je lokale (bewoners)initiatieven op een verantwoorde manier de ruimte en ondersteuning die ze nodig hebben om in hun kracht te komen staan? En krijg je dat ook terug? Dit blijkt niet altijd eenvoudig.

Energie Samen Noord-Holland laat deze middag zien hoe warmte-initiatieven en gemeenten de samenwerking vormgeven om een succesvol coöperatief warmteproject te realiseren. Jort Meijer (Wattnu) en Benne Holwerda (Gemeente Gooise Meren) gaan van start en vertellen over hun ervaringen rondom het warmtenet in Muiderberg.

Vervolgens delen Johan Jager (Energiek Velsen) en Kathy Boomstra (OD IJmond) de opgedane lessen uit Zijkanaal B in Velsen met de woonarkbewoners.

Bustour Energieregio Noord-Holland (voor Noord-Hollandse ambtenaren en andere professionals in de energietransitie)

Datum: 14 juni 2024
Gehele dag evenement
Doelgroep: Noord-Hollandse ambtenaren en andere professionals in de energietransitie
Bustour Energieregio Noord-Holland

Tijdens deze bustour maken Noord-Hollandse ambtenaren en andere professionals in de energietransitie) ‘live’ kennis met initiatieven in onze provincie voor opwek van zonne- en windenergie op land, de warmtetransitie en de energie infrastructuur.

Webinar: Ervaringen met de 0% lening van het Warmtefonds

Datum: 18 juni 2024
Tijd: 09:00 - 10:00
Locatie: Online
Doelgroep: Beleidsmakers energietransitie, projectleiders duurzaamheid en andere geïnteresseerde professionals en betrokkenen
Transitievisie Warmte 900×600

Dat het terugdringen van het energieverbruik slim is om te doen, daar hoeft (na de enorme prijsstijgingen twee jaar geleden) vrijwel niemand meer van overtuigd te worden. Met het ‘willen’ zit het vaak wel goed. Maar dan komt de vraag of men het ook kán. Voor een grote groep woningeigenaren geldt dat men geen tot onvoldoende spaargeld heeft. Een lening kan dan uitkomst bieden.

Sinds enige tijd biedt het Warmtefonds een lening met 0% rente. Deze lening heeft de mogelijkheid tot kwijtschelding, als men over onvoldoende terugbetaalcapaciteit beschikt. Is deze 0% lening een succes? Wat verklaart dat best groot deel van de doelgroep er (nog) geen gebruik van maakt? Fiona Hamberg van het Warmtefonds vertelt over de lening en de eerste ervaringen.

Expeditie Warmtetransitie voor nieuwe ambtenaren: Een 2-daagse kennismaking met de energietransitie in de gebouwde omgeving

Startdatum: 20 juni 2024
Einddatum: 21 juni 2024
Tijd: 09:30 - 17:00
Locatie: N.t.b.
Doelgroep: Ambtenaren die kortgeleden zijn begonnen in het werkveld energietransitie (focus gebouwde omgeving)
Zomerlab – Serious Game

OPROEP: Stuur deze uitnodiging door naar nieuwe collega’s binnen jouw gemeente! Deelname aan deze 2-daagse is gratis.

Ben je kortgeleden begonnen bij een gemeente in het domein energietransitie? Vliegen de afkortingen TVW, NPLW, NIP en WUP je om de oren? En ontmoet je graag startende collega’s?
Meld je dan aan voor onze 2-daagse ‘Expeditie Warmtetransitie’.  

In deze 2-daagse nemen we je mee in de energietransitie in de gebouwde omgeving, ook wel de warmtetransitie genoemd. We zien dat de teams binnen gemeenten (gelukkig!) aan het groeien zijn. Want de grote opgave vraagt om versterking. Met deze Expeditie Warmtetransitie brengen wij jou als nieuwe ambtenaar in dit werkveld – samen met collega’s uit buurgemeenten – op weg. We informeren je over belangrijkste onderwerpen in de warmtetransitie, o.a. beleid, techniek, proces en bewoners. En we maken het interactief!

Na deze expeditie heb jij jouw basis verstevigd, nieuwe collega’s van andere gemeenten ontmoet en kan je nóg meer een verschil maken in het verduurzamen van de gebouwde omgeving.

Bustour Energieregio Noord-Holland (voor Noord-Hollandse volksvertegenwoordigers)

Datum: 21 juni 2024
Gehele dag evenement
Doelgroep: Noord-Hollandse volksvertegenwoordigers
Bustour Energieregio Noord-Holland

Tijdens deze bustour maken Noord-Hollandse volksvertegenwoordigers ‘live’ kennis met initiatieven in onze provincie voor opwek van zonne- en windenergie op land, de warmtetransitie en de energie infrastructuur.

Webinar: Updates FIXbrigade Nederland

Datum: 24 juni 2024
Tijd: 12:00 - 13:00
Locatie: Online
Doelgroep: Beleidsmakers en projectleiders energietransitie, duurzaamheid, energiearmoede en andere geïnteresseerde professionals en betrokkenen
FIXbrigade-team

In 2023 is FIXbrigade Nederland opgericht. Als stichting met onder andere financiering vanuit het Rijk hebben zij als doel om gemeenten te helpen bij het opzetten van lokale fixbrigades. Als kwartiermaker, maar ook door allerlei gratis benodigdheden (bijvoorbeeld een elektrische bakfiets, werkkleding en gereedschap) te leveren. Daarnaast hebben zij software ontwikkeld om afspraken in te plannen en materiaalvoorraden bij te houden.

Inmiddels is FIXbrigade Nederland actief in zo’n 25 gemeenten en zijn er veel ervaringen opgedaan met zowel het opzetten als begeleiden van fixbrigades. Bas Ruis vertelt over die ervaringen en de nieuwste ontwikkelingen.

Leerlab: DNA Wijk / Dorp – Verbeter je aanpak door af te stemmen op de eigenheid van wijken en dorpen

Startdatum: 25 juni 2024
Einddatum: 30 november 2024
Gehele dag evenement
Locatie: N.t.b.: ‘live’ bij deelnemende gemeenten
Doelgroep: Noord-Hollandse gemeenteambtenaren die hun aanpak willen verbeteren door af te stemmen op de eigenheid van wijken en dorpen
Leerlab

In het leerlab ‘DNA Wijk / Dorp’ leer je hoe je inzicht krijgt in de eigenheid van wijken en dorpen. We kijken bijvoorbeeld naar de aanwezige sociale structuren, dynamieken in de wijk en de humor die men heeft. Vervolgens gaan we met behulp van deze kansen aan de slag om de ‘doordringingskracht’ en effectiviteit van je aanpak aanzienlijk te vergroten. Je rondt het leerlab af met een geoptimaliseerde aanpak die nauwkeurig is afgestemd op de behoeften en kenmerken van de (bewoners in de) wijken en dorpen in jouw gemeente.